16/7/13

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απάντησαν οι πολίτες του Δήμου Θηβαίων στην υποβάθμιση του τόπου και της ζωής τους.



Τη φωνή τους ένωσαν, το πρωί της Τρίτης 16 Ιουλίου 2013, ημέρα Γενικής Απεργίας, οι πολίτες του Δήμου Θηβαίων, για να διαδηλώσουν, για ακόμα μια φορά, την αντίδρασή τους στην επιχειρούμενη υποβάθμιση του τόπου και της ζωής τους.

Δημοτικοί Σύμβουλοι, Φορείς, Σύλλογοι και Σωματεία, συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Δ.Ο.Υ Θηβών, όπου πραγματοποιήθηκε Πανθηβαϊκό Συλλαλητήριο, αντιδρώντας στην κυβερνητική πολιτική,  που συρρικνώνει και καταργεί και τις δημόσιες υπηρεσίες, που λειτουργούσαν επί χρόνια στην πόλη της Θήβας, αποκλείοντας έτσι τους πολίτες από δικαιώματα-αγαθά όπως υγεία, παιδεία, πρόνοια, ασφάλιση και κοινωνική προστασία.


Το νοσοκομείο της Θήβας υποβαθμίζεται συνεχώς. Η ΔΟΥ Θηβών συρρικνώνεται με κατάργηση σημαντικών τμημάτων της. Το ΙΚΑ της πόλης υπολειτουργεί και έχει εξαγγελθεί η υποβάθμιση του. Ο ΟΑΕΕ πρόκειται να μεταφερθεί. Σημαντικές δημόσιες υποστηρικτικές δομές της περιοχής μας ή έχουν ήδη καταργηθεί ή οδηγούνται προς κατάργηση,  καθώς και σχολεία κλείνουν ή συγχωνεύονται.

Παράλληλα ανακοινώνονται μαζικές απολύσεις στην αυτοδιοίκηση (σχολικοί φύλακες, δημοτική αστυνομία) και στην εκπαίδευση, υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους. Ο Δήμος Θηβαίων όπως και όλη η αυτοδιοίκηση άλλωστε, τα τελευταία τρία χρόνια έχει υποστεί περικοπή χρηματοδότησης πάνω από 60%. Όλα αυτά είναι συνέπεια της πολιτικής των μνημονίων και της τρόικας, μιας πολιτικής που οδηγεί την τοπική κοινωνία της Θήβας στη καταστροφή. 

Τόσο ο Δήμος Θηβαίων όσο και οι φορείς της πόλης απέναντι σ` αυτή την πολιτική βροντοφώναξαν :   « ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ  - ΚΑΜΙΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ»

Το Πανθηβαϊκό Συλλαλητήριο,  συνέχεια των προηγούμενων συγκεντρώσεων, της Παρασκευής 12 Ιουλίου στις Δημοτικές Ενότητες Πλαταιών, Βαγίων και Θίσβης καθώς και του Σαββάτου 13 Ιουλίου στην Κεντρική Πλατεία της Θήβας, οργανώθηκε μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να υπάρξει μια γενική εκστρατεία ενημέρωσης όλων των πολιτών για την κατάσταση υποβάθμισης της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής, με τη συρρίκνωση ή κατάργηση υπηρεσιών και δομών του Δήμου αλλά και σχετικά με τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις Δημοτικών Υπαλλήλων και Εκπαιδευτικών.

Επίσης στα πλαίσια των κινητοποιήσεων, όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Θηβαίων, μετά και την απόφαση της ΚΕΔΕ,  παρέμειναν κλειστές την Παρασκευή 12, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Ιουλίου 2013, όπως όρισε η απόφαση του Δ.Σ. και θα παραμείνουν κλειστές και την Τετάρτη 16 Ιουλίου.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου στην ομιλία του στο συλλαλητήριο, κάλεσε όλους τους Δημότες σε συστράτευση  «για τη σωτηρία της αδικημένης πόλης μας» όπως είπε χαρακτηριστικά, «για να ανατρέψουμε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που οδηγεί το Δήμο μας σε μαρασμό, κάτι που δεν αξίζει στην ιστορική αυτή πόλη», τονίζοντας ότι « ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους. Δεν ζητάμε καμία χάρη. Δεν είμαστε επαίτες. Ζητάμε αυτό που μας αξίζει. Ζητάμε να ληφθούν υπόψη από τους κυβερνώντες οι ιδιαίτερες παράμετροι της περιοχής μας και να εξαιρεθεί η πόλη της Θήβας με τις δομές που εδρεύουν σ’ αυτή, διότι η Θήβα και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν ισοδύναμο γεωγραφικό, πληθυσμιακό και κοινωνικό πόλο στο Νομό Βοιωτίας. Ζητάμε να μη στοχευθεί η  3η μεγαλύτερη πόλη της Στερεάς Ελλάδας και η μεγαλύτερη του Νομού Βοιωτίας, χωρίς αυτό να αποτελεί τοπικιστική κορώνα, διότι αυτή είναι η πραγματικότητα».

Χαιρετισμό στο συλλαλητήριο απηύθυναν επίσης: ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κ. Γ. Μουλκιώτης, ο Επικεφαλής της «Αυτοδιοικητικής Ενότητας» κ. Στ. Χαλβατζής, ο Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Αντ. Τουλουμάκος, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος κ. Αθ. Σκούμας, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Δ. Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών –Βιοτεχνών Επαρχίας Θηβών κ. Χρ. Χαρατσής και ο Εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Βοιωτίας κ. Κ. Αγγέλου.